Ulasan Pensyarah USM mengenai ebook RMAN

Assalamualaikum semua,

Baru-baru ni saya menerima tempahan ebook "Rahsia Mudah Akad Nikah" dari seorang pensyarah muda USM, yang bakal melangsungkan perkahwinannya tahun ini. Berikut saya paparkan ulasan beliau mengenai ebook tersebut.

Tahniah kepada penulis ebook Rahsia Mudah Akad Nikah!!!!

Ilmu digital! Itulah yang saya boleh ungkapkan dalam kaedah penerbitan ebook ini yang agak jarang dan masih asing dalam kelompok masyarakat kita secara keseluruhannya. Namun, dalam kesibukan kita mengejar dan memenuhi tuntutan kerjaya, ebook merupakan suatu wadah bacaan yang mudah untuk didekati.Rahsia Mudah Akad Nikah ini sebenarnya memberikan suatu pendedahan awal tentang tatacara persediaan perkahwinan. Secara peribadi saya berpendapat ebook ini tidak sekadar memaparkan peristiwa akad nikah semata-mata, tetapi merangkumi skop yang lebih luas. Ebook ini telah menunjukkan segala prosedur perkahwinan yang perlu diikuti sekarang (pada saya ia adalah prosedur yang agak rumit). En.Meor sebenarnya telah melakukan penyelidikan terhadap prosedur-prosedur tersebut dan memuatkannya dalam ebook ini. Melalui penggunaan bahasa yang mudah dan bersahaja (sesetengahnya mengatakan bahasa yang ‘sempoi’), prosedur-prosedur itu kelihatan agak mudah difahami.

Selain itu, gambaran peristiwa semasa akad nikah dijalankan dipaparkan dengan begitu menarik. Ebook ini bukan sahaja memaparkan secara deskriptif, tetapi juga terkandung segala nasihat, peringatan daripada penulis yang telah sedia berpengalaman melalui peristiwa tersebut. Daripada ebook ini kita akan sedar bahawa terdapat pelbagai ragam para pengantin lelaki dan juga ‘Tok Kadi’ yang bakal ditemui di hari bersejarah itu nanti.

Di sini saya ingin mencadangkan agar di masa hadapan En.Meor dapat menyelitkan temubual ringkas dengan pesara-pesara Kadi (kalau kadi yang sedang berkhidmat mungkin agak susah) atau pihak-pihak yang terlibat dengan akad nikah. Mungkin mereka boleh berkongsi pengalaman, tips, panduan dan sebagainya. Pastinya ebook ini akan lebih holistik lagi.

Walau apapun, ebook ini merupakan suatu suntikan informasi, semangat dan pencetus kesedaran diri untuk lebih bersedia terutama yang baru ‘pertama kali’ untuk akad nikah.

Terima kasih dan tahniah!

Dr Mohamad Luthfi
Pensyarah USM

Demikianlah ulasan beliau, jadi jika anda nak tahu detail mengenai ebook tersebut, layari http://www.nikahkahwin.com/ sekarang!

Terima kasih

www.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr