Apa perubahan yg perlu kepada pasangan yg bakal berkahwin

Hidup membujang ni dah tentu beza dengan hidup berumahtangga. Perubahan hidup perlu dilakukan jika anda telah berkahwin bagi menyesuaikan kehidupan berumahtangga. Baru lah mahligai yg dibina itu boleh belayar dengan bahagia. Jadi perubahan yang macam mana yg perlu kita lakukan untuk hidup bahagia dengan pasangan anda. Berikut beberapa perubahan yang perlu anda lakukan :-

1) Kalau dulu anda membujang, fikiran bebas fikir diri sendiri jer, tak perlu fikir tangungan anda, tapi kini sebagai suami kena fikir tanggungan anda iaitu isteri anda dari segi tempat tinggal, makan minum, perbelanjaan, menuntut ilmu agama dll.

2) Kelau dulu anda nampak benda baik jer dari pasangan, kini anda akan nampak benda2 yang tidak baik (kelemahan) pasangan. Maka belajarlah menerima pasangan, baik buruk sikap pasangan. Tak ada manusia yang sempurna di dunia ni. Jadi terimalah pasangan anda seadanya.

3) Kalau dulu anda bebas nak keluar kemana saja, tapi kini anda perlu bagi tau isteri jika nak keluar, apatahlagi isteri kena mintak izin suami jika nak keluar rumah.

4) Pasangan perlu mempelajari kerja suami & isteri. Ada suami yg kerja sampai lewat malam, ada isteri yg kerja shif, ada yang bekerja opis hour, ada yg buat part-time dan macam-macam. Semua ni pasangan kena belajar memahami kerjaya masing2.

5) Pasangan juga kena belajar memahami cara pemakanan pasangan masing-masing. Ada yg suka makan pedas, ada yang suka makan kari, ada yg suka masin sedikit dan macam2. Baiknya, isteri masaklah mengikut apa yg suami suka dan sesekali masaklah makanan kesukaan isteri pulak.

6) Pasangan perlu memahami tanggungjawab masing-masing. Tanggungjawab ni bukan hanya dipejabat, tetapi dirumah, dikampung atau taman perumahan atau di qariah anda. Mulakan dengan tanggungjawab dirumah, sebagai bapa, sebagai ketua keluarga apa yg patut anda buat. Sebagai ibu, isteri, apa yg patut anda buat kepada keluarga dan anak2. Dah selesai tangungjawab pada keluarga, baru beralih kepada tanggungjawab diluar rumah.

7) Pasangan perlu belajar memahami kehendak zahir dan batin pasangan. Dah kahwin ni suami isteri kena faham la kehendak masing-masing. Pandai-pandai lah anda mengaturnya yer....

8) Pasangan perlu belajar memahami keluar disebelah suami & isteri. Mungkin ada yg perlukan kepada bantuan kewangan dan sebagainya.

9) Pasangan perlu memahami peraturan yang ada dalam rumah. Ini bergantung pada keluarga la macam mana nak tetapkan peraturan.

10) Kalau dulu gaji seorang kini gaji berdua (kalau isteri bekerja). Maka bincang dengan isteri macam mana ekonomi rumahtangga anda, kalau suami gaji kecik, boleh tak isteri bantu sikit, kalau boleh Alhamdulillah.

Semua perkara di atas akan jadi cantik jika anda dan pasangan anda sedia belajar, sedia berbincang dan sedia melakukan perubahan demi kebahagian mahligai yang dibina. Moga dapat manfaat...

www.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr