Tip menentukan jantina anak!!

jantina bayi
Pasangan suami isteri boleh berusaha untuk menentukan jantina anak melalui pelbagai cara, namun jangan lupa semuanya ditentukan oleh Allah S.W.T. Namun menurut Dr Hamid, dengan izin Allah, tip ini 70% kebarangkalian untuk mampu mencapai kejayaan. 

Para suami harus mengetahui anda adalah penentu dalam jantina anak-anak. Benih lelaki membawa kromosom X dan Y manakala benih wanita hanya membawa kromosom X. Gabungan kromosom X-X akan menghasilkan anak perempuan manakala X-Y akan menghasilkan anak lelaki.


Ciri-Ciri X dan Y

X – Jangka hayat lebih lama, Bergerak lambat, Tahan dalam keadaan berasid

Y – Jangka hayat singkat, Bergerak pantas, Tahan dalam keadaan berakali

Petua Untuk Mendapat Anak Lelaki [ XY ]

1.Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman bergas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan. (suami)

2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri ( ovulation) adalah penting.

3. Menukarkan cecairan faraj kepada beralkali dengan melakukan ‘douching ’atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas, 20 ml. Air bikarbonet dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan. Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli dari farmasi.

4. Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses ‘layering’, atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embryo yang telah disahkan lelaki untuk dimasukkan kedalam rahim. Kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan.

Petua Untuk Mendapat Anak Perempuan [ XX ]

1.Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. Pantang memakan makanan laut. ( isteri)

2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ‘ovulation’ yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur. Sila rujuk laman ‘Kesuburan dan Kemandulan’

3. Melakukan ‘douching’ dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan.

Kita merancang, Allah juga merancang dan sebaik-baik perancang. Apa yang ditentukan pastinya itu adalah terbaik untuk kita. Selamat Mencuba!!!

Tips di atas dari Dr Hamid Arshat – Pakar Sakit Puan. Sepertimana dengan tip-tip lain, tiada satu pun akan menjamin 100% keberkesanannya.


Pengalaman Penulis
Berdasarkan kepada pengalaman penulis, anak pertama perempuan, anak ke-2 pun perempuan. So, apa yg penulis cuba usahakan supaya anak ke-3 adalah lelaki adalah, sebelum ni penulis memang suka makan jeruk, asam dll yg berasid. So, untuk dapat anak lelaki, stop semua makanan berasid, dan  banyakkan makanan beralkali. Selama 6 bulan stop makan makanan berasid ni, bukan tak boleh makan cuma kurangkan jer....
Selain itu, jangan kerap sangat bersama dengan isteri kerana kalau 4,5 hari tidak bersama akan menjadikan sperma itu lebih baik dan meningkatkan peratus untuk dapat anak lelaki.
Akhir sekali jangan lupa berdoa kepada yg Maha Berkuasa utk dapat anak lelaki. Kalau ditakdirkan isteri mengandung, bermula dari bulan pertama, bacakan doa untuk mendapat anak lelaki kepada perut/kandungan isteri. Doa ini boleh dipetik dari buku-buku "Nama-nama untuk Anak" biasanya ada. Alhamdulillah, usaha dimakbulkan dan anak ke-3 penulis adalah lelaki. 
Mudah-mudahan usaha anda juga berhasil berhasil, Insya Allah.

www.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr