10 Sebab Mengapa Lelaki Lewat Kahwin!


Ramai dikalangan kaum lelaki di Malaysia ini yang nak kahwin dan ramai juga yang masih belum berkahwin walupun mereka sudah ada kemampuan ekonomi dan kemampuan diri. Faktor nak kahwin ini selalunya kuat ketika diawal 20 han dan ia semakin pudar bila mencecah 40 han. Ramai lelaki sebenar mereka mampu kahwin tapi ada beberapa alasan yang menghalang mereka dari berbuat demikian. Jom kita tengok "10 Sebab" mengapa lelaki lewat berkahwin.

Antaranya:

1. Kedudukan ekonomi yang kurang mantap.
Duit belum cukup nak kahwin, kerja pun gaji kecik macam mana nak kahwin. Kena kumpul lama sikit baru boleh cukup. Zaman sekarang ni nak kahwin mahal, kalau tak der belas ribu, tak dapat ler nak kahwin.

2. Susah nak buat pilihan yang mana berkenan dihati disamping nak jaga hati seorang lagi.
Mungkin banyak kenalan, 2, 3, 4 orang atau lebih. Tak tau nak pilih mana satu semuanya ok atau semuanya tak ok, kena cari lain. Kalau aku pilih yg ni, nanti apa pulak kata yang tu, kalau aku pilih yang tu apa pulak kata sorang lagi. Nak jaga hati semua, alamat lambat la nak kahwin.

3. Rasa diri masih belum bersedia lagi
Ekonomi mungkin dah ok, tapi rasa macam tak ready lagi nak pikul tanggungjawab jadi ketua keluarga, tanggungjawab berat ni, relax dulu lah. Jadi, berapa lama tempoh untuk bersedia ni..

4. Nak cari perempuan yang benar2 baik yang boleh jaga orang tua.
Nak cari calon isteri yang baik, yang boleh jaga dia, boleh jaga orang tua dan keluarga.

5. Sambung belajar ke peringkat yang tinggi.
Kalau sambung belajar masuk universiti sampai PhD, lebih kurang umur 30 tahun baru selesai belajar, belum kerja lagi. Nak cari kerja, nak kumpul duit, nak cari calon isteri yang sesuai, alamat lambat ler nak kahwin.

6. Belum datang seruan.
Rasa malas dan tak yakin pada diri nak kahwin, jadi kalau senang cakap, belum sampai seru lagi. Nak tunggu seru sampai entah bila, jadi tak payah tunggu.

7.  Masih tanggung keluarga, macam mana nak kahwin.
Tanggungjawab tanggung keluarga, biasanya anak sulong ler. Tanggung adik2 belajar sampai sekolah menengah, masuk universiti sampai terlupa fikir soal kahwin, kerana yang penting adalah keluarga dari diri sendiri.

8. Tak puas lagi nak enjoy
Kepada kaki enjoy, mungkin fikir susah nak enjoy kalau kahwin, ada orang yang control nanti. So, enjoy dulu, puas enjoy baru kahwin.

9. Memilih sangat
Kenalan ramai tapi terlalu memilih pasangan, nak yang perfect. Susah la nak cari macam ni.

10. Pernah kecewa dan masih ingat awek lama
Masih menunggu awek lama dan bimbang kalau-kalau bercita lagi akan terluka lagi.

Fikir-fikirkan lah...

Sekian...

www.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr