DOWNLOAD Prosidur Permohonan Perkahwinan - JAKIM

Ramai yang nak kahwin tapi tak tau nak buat macam mana, prosidurnya apa, dan macam-macam. Dengar citer susah jugak prosesnya, sampai berbulan-bulan. Semua itu pengalaman2 yang pernah dilalui oleh rakan-rakan kita. Tapi sebenarnya tak lah sesusah yang digambarkan. Kita ikut sahaja proses dan peraturan yang telah ditetapkan, segala menjadi mudah, yang susahnya kita tidak ikut prosidur, dokumen yang dikehendaki tidak mencukupi, tu yang jadi berbulan lamanya.

Okey, antara prosidur yang perlu diikuti, kita follow prosidur yang telah ditetapkan oleh JAKIM seperti berikut:

A. KURSUS PRA PERKAHWINAN
B. UJIAN SARINGAN HIV DI KLINIK KESIHATAN KERAJAAN
C. PERMOHONAN UNTUK KEBENARAN BERKAHWIN
  • Pengesahan Permohonan Berkahwin
  • Kebenaran Permohonan Berkahwin
  • Proses Permohonan Perkahwinan
  • Tempoh Sah Kebenaran Berkahwin
  • Kebenaran Berkahwin Dengan Warga Asing
  • Bayaran Surat Kebenaran Berkahwin
  • Akad Nikah
D. PROSEDUR PENDAFTARAN PERKAHWINAN

Semua keterangan lebih detail perkara di atas boleh anda download dari link di bawah


Semoga bermanfaat kepada anda yang akan melangsungkan perkahwinan.



www.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr