Berkahwin Menjelangnya Ramadhan!

Jika anda bertanya kepada orang tua-tua dahulu, boleh tak kahwin di saat hampirnya bulan Ramadhan atau bulan puasa? Sudah tentu mereka akan mengatakan tidak berapa sesuai, Mengapa tidak sesuai? Mesti ada sebab dan musababnya kan.

Bagi anda dan sesiapa sahaja yang nak berkahwin, sudah tentu anda berkata bahawa sesuai, sebab apa, sebab tak sabar-sabar nak kahwin. Tapi, orang tua-tua berfikir lebih panjang daripada kita yang muda. Mungkin ada implikasi yang negative lebih banyak dari yang posotif.
Okey, mengapa orang tua-tua tak menggalakkan kahwin apabila menjelang Ramadhan?


Sudah tentu jawapannya adalah, takut si pengantin tidak dapat menahan hawa nafsu yang sedang bergelora, maklumlah baru berkahwin, perkara yang haram sebelum ini telah menjadi halal. Bimbang takut-takut anda terlajak hingga terlanjur bersama isteri anda.

Mungkin kita sibakal pengantin kata, taka pa, boleh kawal, boleh control, mana tahu, tiba-tiba anda tak boleh kawal kerana tak dapat menahan nafsu yang membara, sampai tak sempat tunggu malam hari, kan bahaya tu…

Biasanyanya, lepas kahwin orang pergi HONEYMOON, jadi jika anda kahwin menjelang puasa, takut tak sempat nak pergi honeymoon, bulan puasa pun sampai. Tak kan nak pergi honeymoon bulan puasa kot.

Jika anda terlanjur, hukuman,denda yang dikenakan kepada anda adalah Kaffarah. Bukan setakat kaffarah, wajib mengqadha’ puasa yang terbatal itu. Kan berat tuuu….

Kaffarah tersebut hendaklah mengikut urutan di bawah;

a) Membebaskan seorang hamba mukmin sama ada lelaki atau wanita

b) Jika tidak didapati atau tidak mampu, hendaklah ia berpuasa dua bulan berturut-turut (yakni tanpa selang),

c) Jika tidak mampu, hendaklah ia memberi makan 60 orang miskin dengan setiap orang satu cupak makanan asasi penduduk setempat. Bagi penduduk di Malaysia ini, makanan asasinya ialah beras.

Jadi, adakah anda mahu teruskan juga berkahwin dibulan Ramadhan, tepuk dada, Tanya Iman anda. Jika anda benar-benar yakin boleh control, teruskan, tetapi jika bimbang terkena kaffarah, tunggulah lepas raya baru kahwin…

Terima kasih

www.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr