Temuduga sebelum kahwin...

temuduga kahwin
Ramai antara kita di luar sana berhajat nak berkahwin bila dah ada kerja, ada duit nanti yert tak. Sapa tak mau kahwin, rasanya semua orang nak kahwin. Jadi untuk berkahwin kena melalui pelbagai proses dan salah satu daripadanya ialah mengisi borang permohonan perkahwinan. Kedua-dua bakal pengantin perlu mengisi borang permohonan tersebut dan perlu menghantar sendiri borang tersebut kepada pejabat kadi berdekatan. Nah, masa inilah anda akan ditanya oleh kadi tentang beberapa perkara mengenai pengetahuan asas agama Islam. Masa anda jumpa kadi untuk hantar borang permohonan inilah akan diadakan sesi temuduga. Maka anda perlu bersedia terlebih dulu dengan pengetahuan agama sebelum melalui temuduga. Bila sesi temuduga anda dah ok, baru permohonan perkahwinan anda akan diluluskan.

Agaknya, apa yang selalu ditanya oleh kadi semasa sesi temuduga tu yer....Mengikut pengalaman dan bacaan penulis, antara soalan popular adalah soalan yang berkaitan fardu ain & fardu kifayah, soalan yang asas yang sepatutnya seorang Islam tahu. Soalan lain tu jarang ditanya, kalau ditanya pun mungkin ikut nasib ler dan mod kadi tu ler...tetapi anda wajib tahu menjawab soalan yang asas itu. Ok, jom kita tengok sikit apa soalan yang popular yang selalu ditanya:

SOALAN 1
Kadi akan minta anda mengucap DUA KALIMAH SYAHADAH

SOALAN 2
Sila Istigfar

SOALAN 3 
Sila baca surah AL-FATIHAH

SOALAN 4
Sila baca doa QUNUT

SOALAN 5
Apa makna NIKAH  dan RUKUN NIKAH

SOALAN 6
Nyatakan sebab mengapa perlu mandi junub dan niat

SOALAN7
Apa tanggungjawab suami/isteri

dan ada lagi...

Jadi bersedialah sebelum menghantar borang permohonan tu, takut nanti bila ditanya tak dapat jawab. Bagi anda yang dah biasa bersolat rasanya tak der masalah sebab semasa solat kita ada baca fatihah, ada sebut syhadah, lepas solat beristigfar. Bila dah lalui semua itu dengan jayanya, jangan lupa, ada lagi satu sesi temuduga iaitu masa nak akad nikah nanti, jurunikah akan tanya lagi sekali dan biasanya soalan yang sama seperti di atas. Bagi yang nak dapatkan ebook "SOALAN BOCOR TOK KADI",  layari www.nikahkahwin.com


Terima kasih
www.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr