Nikah Gantung...

Selalu kita dengar ada antara rakan2 kita yang berkahwin dengan cara 'Nikah Gantung'. Apa sebenarnya nikah gantung ni dan adakah ia dibenarkan dalam agama kita. Mungkin ada antara kita yang nak melakukan nikah seperti ini tapi risau adakah ia dibenarkan atau tidak dan apa tujuan ia dilakukan. Macam2 dok fikir dalam kepala ni.

Dalam bahasa arab, nikah gantung ni di panggil dengan 'Nikah Khitbah' adalah perkahwinan yang memenuhi semua syarat sah perkahwinan, tetapi pasangan tidak hidup bersama. Senang cerita cara nikah gantung ni sama seperti perkahwinan biasa, cuma kenduri kahwin jer ditangguh, belum diadakan. Hukumnya adalah harus. Biasanya pasangan kahwin gantung ini akan tinggal di rumah ibu bapa masing2.

Oleh kerana mereka dah sah sebagai suami isteri, mereka boleh keluar bersama atau menjalankan apa saja aktiviti yang mahu seperti pasangan suami isteri biasa. Ia lebih baik dari berkapel atau bertunang.

Mereka boleh melakukan hubungan intim, sebab dah berkahwin, tapi perbuatan itu akan menamatkan tempoh nikah khitbah dan mereka akan menjadi pasangan suami-isteri yang biasa, dengan tanggungjawab yang biasa. Kalau ditakdirkan berlaku kehamilan, anak itu adalah anak sah. 


Mengapa Nikah Gantung?

Dah pasti nikah gantung ni dilakukan bagi memenuhi tujuan2 tertentu:-

a) Pasangan yang masih lagi belajar di universiti dan lain2 tempat
b) Suami masih belum cukup modal, belum mampu untuk hidup bersama. Bila dok bersama dan tentu kena sara kos rumah sewa, makan, pakai dll.
c) Tak ready lagi bagi komitmen dan menunaikan tanggungjawab berumah-tangga.

Tujuan Nikah Gantung

'Nikah Gantung' ni bertujuan untuk mengelakkan berlakunya pergaulan bebas lelaki & perempuan, elakkan zina dan lahirnya anak luar nikah. Jika dah rasa nak kahwin, modal tak cukup, boleh bincang dengan ibu bapa masing2, boleh tak nak kahwin gantung, kalau mereka setuju, lakukanlah. Ia boleh mengelak perkara2 tak baik antara pasangan tersebut.

Moga memberi manfaat bersama.

Panduan Akad Nikah
http://www.nikahkahwin.comwww.flickr.com
More photos or video tagged with kahwin on Flickr